Aina yhtä ihastuttava Seasons.

Olet velho kauniissa Xiditin valtakunnassa ja on kolmevuotisen velhokilpailun aika. Voittaja kruunataan valtakunnan Arkkivelhoksi, tämä tarkoittaa vähintäänkin palkankorotusta.



Infoboksi:

Suunnittelija: Régis Bonnessée

Kuvitus: Naiade

Julkaisija: Libellud

Pelaajamäärä: 2-4

Peliaika: n. 60min.

Ikäsuositus: 14+

Genre: Draftaus



Taustatarinasta huolimatta Seasonsissa on pohjimmiltaan kyse voittopisteiden haalimisesta. Pelissä käydään läpi kolme vuotta vuodenaikoineen.  Vaikka pelissä ei ole varsinaista pelilautaa, on keskeisessä osassa vuodenaikataulu, joka osoittaa meneillään olevan vuoden ja vuodenajan. Seasons on kuitenkin ennen kaikkea korttipeli.

Pelin alussa jokainen nostaa yhdeksän korttia pakasta ja valitsee näistä yhden itselleen. Sitten loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle, joka valitsee niistä yhden ja antaa loput kortit seuraavalle. Tämä toistetaan niin kauan kunnes jokainen on valinnut itselleen yhdeksän korttia. Tätä kutsutaan draftaukseksi.
Tämän jälkeen jokainen jakaa omat korttinsa kolmeen pakkaan , yksi jokaiselle vuodelle. Tässä
kohtaa on hyvä miettiä, mitkä kortit toimivat hyvin pelin alussa ja mitkä vasta viimeisenä vuotena.
Uusille pelaajille löytyy ohjekirjasta suosituksena ohjeet, mitkä kortit on hyvä jättää pois  ensimmäisestä pelistä.

Vuodenaikataulu.


Jokaisella pelaajalla on myös oma pelilauta, joka kertoo kuinka monta korttia pelaajalla voi kyseisellä hetkellä olla pelattuna, onko hän käyttänyt yhtään neljästä mahdollisesta bonuksesta ja kuinka paljon hänellä on energiaa, jolla ottaa kortteja peliin. Pelatut kortit laitetaan pelaajan eteen kuvapuoli ylöspäin. Joitakin kortteja voi aktivoida vain kerran vuorossa, jolloin ne käännetään sivuttain eli ns. täpätään. Jotkut kortit ovat voimassa niin kauan kun ovat pelissä mukana.


Violetin pelaajan henkilökohtainen pelilauta.


Useimmat kortit maksetaan erivärisillä energialaatoilla. Näitä saadaan vuoron alussa heitetyistä nopistä tai joskus toiset kortit tuottavat energiaa.  Kukin kierros alkaa sillä, että aloittava pelaaja heittää kyseessä olevan vuodenajan värisiä noppia pelaajien lukumäärä +1. Kukin valitsee itselleen yhden nopan, niin että yksi jää ylimääräiseksi.  Nopissa voi olla useita eri energioiden kuvia, pisteitä, mahdollisuus nostattaa pelattavien korttien määrää, oikeus nostaa lisäkortti, tai kyky muuntaa energiaa kristalleiksi, jotka ovat yhtä kuin pisteitä, mutta joita voidaan myös tarvita joidenkin korttien maksuksi.  Pelaajan valitsema noppa kertoo, mitä hän voi kyseisellä vuorollaan tehdä. Ylimääräinen noppa kertoo, kuinka monta kuukautta kyseiseen vuoroon kuluu aikaa. Näin aika kulkee eteenpäin ja peli etenee vuodesta toiseen.

Kun yksi vuosi on kuljettu läpi, saavat pelaajat pelin alussa valitsemansa toisen vuoden kortit
käteensä jne.  Jokaisesta kortista joka pelaajalla jää käteen pelin loputtua tulee miinuspisteitä.
Peli loppuu kolmen vuoden jälkeen, jolloin lasketaan kristallit ja pelatuista korteista tulleet pisteet
yhteen.



Pistelauta.

Seasonsin mielenkiintoisin puoli on korttien pelaaminen. Erilaiset korttiyhdistelmät luovat tehokkaan koneiston, jolla peitotaan  kanssapelaajat. Mutta ahneen käy kalpaten. Ylimääräiset kortit, joita et saa pelattua vievät sinulta pelin loputtua kovalla työllä ansaittuja pisteitä.

Seasons on myös erittäin näyttävä peli. Kaikki komponentit ovat laadukkaita ja korttien kuvat kiehtovia. Itse velhotaistelu-teema ei juurikaan tule läpi, mutta itseäni tämä ei ole juurikaan haitannut. Pelin mekaniikat ovat sen verran mielenkiintoisia, ettei pelatessa juuri jää aikaa miettiä, miksi käyttäisin seitsemän peninkulman saappaita kun kisa tapahtuu pienellä metsäalueella Xiditin
valtakunnassa.


Kevään  nopat

Ensikertalaiselle voi tuntua, että Seasons on häkellyttävä kaikkine symboleineen ja termeineen.
Esim mielestäni on täysin turhaa, että korteista saatavat pisteet käyttävät nimeä prestige points, mutta pelissä voi saada myös kristalleja, jotka ovat kuitenkin yhtälailla pisteitä ja ne lopussa lasketaan yhteen.  Nopissa olevat symbolit oppii kuitenkin nopeasti, sillä ne toistuvat pelissä koko ajan.


Seasonsin näyttävin osa on upeat kortit.


Lieväksi miinukseksi joku voisi kokea Seasonsin olevan ilkeähkö kanssapelaajia kohtaan. Monet kortit vaikuttavat suoraan toisiin, usein vieden heiltä pisteitä yms. Itse koen  vuorovaikutuksen olevan juuri sopivalla tasolla, eikä mikään kortti ole saanut minua raivostumaan muille pelaajille. Tiedän kuitenkin erään Maltalla asuvan YouTube arvostelijan kokevan Seasonsin liian ilkeäksi.



Tulevien vuosien pakat. 

Mielestäni Seasons on parhaimmillaan kahden tai kolmen pelaajan kesken. Nelinpeli on jo huomattavasti pidempi kestoltaan. Seasons ei myöskään palkitse satunnaisia pelaajia, sillä isoimman hyödyn saa ihminen, jolla on jo jonkinlainen tuntuma kortteihin ja niiden sisältöön. Mukavin pelikokemus tuleekin silloin, kun pelataan keskenään yhtä taitavien pelaajien kesken.


Kaksinpelissä tarvittavat nopat. 

Peliin on saatavilla kaksi lisäosaa, Enchanted Kingdom ja Path of Destiny, jotka tuovat pari uutta mekaniikkaa, mutta jatkavat muuten tuttua linjaa uusien korttien muodossa.  Nämä ovat hauska lisä, mutta eivät missään nimessä välttämättömät.

Seasons on toimiva kokonaisuus, joka on vakiinnuttanut paikkansa kokoelmassamme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hiatukselta paluu Top50-listan muodossa.

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Paluu Galzyrin maille eli ensikatselmus Dreams and Mysteries -lisäosaan.