...juuri oikeenlaista kemiaa. Ja pikkupaholaisia luolissa.

Matúš Kotryn Alchemists oli viime vuoden Essenin pelimessujen hittejä. David Cochardin kuvitus, toimivat pelimekaniikat ja taustavoimana Czech Games Edition on ennenkin ollut toimiva cocktail. Vaikea uskoa, että Alchemists on Matúš Kotryn ensimmäinen julkaistu peli. Kyseessä on jokseenkin monimutkainen ja monitahoinen peli. Pelaajat ovat alkemistioppilaita, jotka pyrkivät saamaan mainetta ja mammonaa, milläs muullakaan kuin myymällä mikstuuria ja julkaisemalla teorioita eri aineiden alkemisista koostumuksista. Kuulostaako tylsältä? 

David Cochardin hauskaa kuvitusta löytyy myös esim. Dungeon Petzissä.


Vaan se ei ole tylsää! Itse inhosin kemian tunteja koulussa, eikä vähintään matemaattisten kaavojen takia, mutta Alchemists onkin pohjimmiltaan päättelypeli, työläistenasettelulla höystettynä. Ei siis mitään laskukaavoja. Erikoisen pelistä tekee myös siinä käytettävä älylaitesovellus, joka ei tosin ole välttämätön, mutta tekee pelistä pitkälti sujuvamman ja mielyttävämmän kokemuksen. Tämä onkin aiheuttanut pienoista napinaa pelaajien keskuudessa. Monet kun eivät halua tuoda elektronisia laitteita pelipöydän pyhään tilaan. Ja joo, onhan se pelaajatyyppi tosi raivostuttava, joka plärää feissaria muiden vuorojen ajan, ja omalla vuorollaan kysyy, "Kenen vuoro?". Mutta tässä nyt ei ole kyse siitä. Pelisovellusta käytetään vain silloin, kun pelaaja sekoittaa kaksi ainesta, katsoo mitä on saanut aikaiseksi. Ilman sovellusta tarvittaisiin haamupelaaja, jonka ainoa tehtävä on toimia tiedon välittäjänä kaksi tuntia. Not fun!

Alchemists ei ole kuitenkaan peli, jota voisin suositella vasta-alkajille, sillä peli on tietyiltä osin armoton. Tee virhe muistiinpanoissasi, ja saat loppu ajan kiriä muita kiinni, siinä tuskin onnistumatta. Mutta hei, saman mokan voit toisaalta tehdä Cluedossakin... Jokainen pelaaja saa itselleen pelisuojan, jonka taakse laitetaan sekä tulostaulukkosi että kirjanpitolappunen. Nämä ovat äärimmäisen tärkeä osa pitää muilta pelaajilta piilossa. Ethän halua heidän saavan vihiä, että yhdistämällä myrkkysienen ja alruunan saadaan nopeutta lisäävä mikstuura. Äläkä huoli, että kerran tehtyäsi kyseisen juoman, osaat sen joka pelissä, sillä pelisovellus sekoittaa jokaisille pelin aineksille uudet kemialliset merkit. Joka peli on siis ainutlaatuinen. 

Pelisuoja tulostaulukon kera.

Kaiken tämän päättelytyön lisäksi, Alchemists toimii kuten monet muutkin europelit. Valitse työläinen ja aseta se haluttuun työpaikkaan, josta saat resursseja tai mahdollisuuden käyttää niitä. Tuttua hommaa. Toki mausteena on Freskostakin tuttu aikakäsite, eli jos lähdet aamulla aikaisin töihin saat varmasti haluamasi alruunat, mutta jos jaksat hieman lekotella sängyssä saat kenties jotain vielä parempaa. Hyvin levänneenä aivotkin toimivat paremmin. Alchemists on aivonystyröitä kutkuttava peli, eikä selkeästi ole kaikille sopiva, mutta itse pidän sen teemasta jo niin paljon, että tämä oli pakkohankinta. Eikä markkinoilla ole toista ihan samanlaista peliä. Ostin omani kolmelläkympillä, mikä on käsittämättömän halpa hinta, mutta koska pelin takakansi on syystä tai toisesta tsekiksi, oli hinta huokeampi. Tämähän ei itseäni haittaa, päin vastoin se on oikeastaan aika hauskaa. Normaalisti peli maksaa kuitenkin noin 45€.

Screenshotti sovelluksesta kesken pelin

Olin myös positiivisesti yllätynyt komponenttien laadusta, sillä CGE:n aikaisemmissa peleissä on ollut välillä pieniä ongelmia esim pahvin laadun suhteen. Taisinkin jokin aika sitten kirjoittaa Dungeon Petzistä, jossa pahviosat olivat vähän niin ja näin. Alchemists kuitenkin loistaa myös tällä osa-alueella, ja olen todella tyytyväinen. Pelissä on paljon osia, ja on ilo nähdä laadukkaita tuotteita. Tosin, Alchemistsin ensimmäisissä kappaleissa oli ilmeisesti ollut jotain häikkää printtauksessa, mutta meidän kopiossa ei ollut mitään virheen häivääkään. Hyvä näin.  En olisi ehkä heti Cavernan väärin printattujen boardien jälkeen halunnut käydä sitä uudelleen. 

Tilasimme samalta pelifirmalta myös Dungeon Lordsin tällä viikolla, kun se oli Lautapelit.fin tämän loppukuun tarjouksissa. Nappasimme samaan pakettiin myös Dominionin lisäosan Elonkorjuu. Dungeon Lords sijoittuu samaan maailmaan Dungeon Petzin kanssa, mutta on pelinä hyvinkin erilainen. Ehdoton harrastajapeli monimutkaisine sääntöineen, mutta sille omistautuneille pelaajille tyydytystä tuova kokemus. Raskaita europelejä( tai ylipäätään raskaita pelejä) meillä pelataan harvemmin, koska sellaisen pelin on oltava täydellinen, jotta jaksamme sitoutua siihen. Niitä on usein vaikeampi saada pöydälle, eikä kaikkien kanssa niitä vain pysty pelaamaan. Mutta silloin kun pelissä kohtaavat mielenkiintoiset mekaniikat ja oikeasti mielenkiintoinen aihepiiri, niin mikäs siinä! Monet europelit ikävä kyllä  tuppaavat olemaan sitä silkin vaihtamista kaneliin välimerellä. Dungeon Lords taas on aivan jotain muuta. Nimikin jo sen kertoo. Johdat joukkoa pikkupaholaisia maanalaisessa luolastossa, ja valmistaudut ihmiskunnan sankareiden vääjämätöntä hyökkästä vastaan.
Jotta nämä uutuudet mahtuvat meidän hyllyyn, oli Blood Bowl Team managerista ja Conquest of Planet Earthistä luovuttava. Näin se vaan on. Ja jotenkin ei nuo ameritrash pelit viimeaikoina ole pahemmin iskeneet. Yhtä Indiana Jones -tyyppistä lukuunottamatta. 

Mutta nyt on aina valmistautua vapun viettoon. Kuinkas sattuikaan, että jääkiekon MM-kisat alkavat huomenna, joten lautapelejä voi olla vaikeampi saada pelipöydälle, sillä mieheni todennäköisesti nököttää sohvalla seuraavat kaksi viikkoa. Toivon kyllä, että  minä ja siskontyttöni Maiju saataisiin huomenna parit pelit pystyyn, munkkienpaiston lomassa. 

Jos pakkaisi vaikka tämän varmuuden vuoksi mukaan?






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.