Diamonds are a girl's best friend.

Tänä vuonna Vuoden Peli 2014 aikuispelien kategoriassa voiton vei Marc Andrén Splendor.  Päätin itsekin tutustua kyseiseen kipaleeseen, sillä halusin uskoa, että tänä vuonna raati olisi tehnyt paremmat valinnat kuin edellisvuotena,joka oli täysi fiasko mielestäni. Ostin Splendorin odottamatta siltä yhtään mitään, ja voin ilokseni todeta yllättyneeni sangen positiivisesti. 

Perustietoja:

Suunnittelija: Marc André

Julkaisija: Space Cowboys/Lautapelit.fi

Pelaajamäärä: 2-4

Kesto: ~30min.

Ikäsuositus: Paketissa lukee 10, mutta uskoisin etevän 7-vuotiaankin kykenevän pelaamaan. 

Genre: Korttipeli, settien keräily, tuotannonrakennus

Splendorissa pelaajat ovat kauppiaskillan johtajia, jotka yrittävät kerätä mainetta ja mammonaa. Tai näin pakkauksessa lukee, mutta oikeastaan peli on melko abstrakti. Tarkoituksena on kerätä aluksi hieman halvempia kortteja ja vähitellen kerryttää itselleen kallisarvoisempia kortteja jalokivichippien eli pokerimerkkejä muistuttavien laattojen avulla. 

Splendor on näyttävä peli. Kortit ovat ihan mukiinmeneviä, joskin ehkä hieman tylsiä, mutta mikä tärkeintä, hyvin selkolukuisia. Jalokivet ovat hyvin laadukkaita laattoja, ja mikä yllättävintä, oikeasti melko painavia. Tästä huomaa, ettei olla menty siitä mistä aita on matalin.Säännöt ovat Splendorissa selkeät, sääntölehtinenkin on vain pari sivua. Vuorollaan pelaaja voi tehdä yhden seuraavista toiminnoista:

* ota kolme eriväristä jalokiveä tai kaksi saman väristä( mikäli pinossa on vähintään neljä saman väristä )
Näillä kivillä pelaaja pystyy valmistamaan omalle pelialueelleen kortteja, joista voi saada pysyviä jalokiviä ja pisteitä.

* varaa kortti pöydästä ja ota jokeri eli kultapala
Joskus on hyvä varata houkutteleva kortti itselleen toisten nenän edestä, vaikkei sitä vielä hetkeen saisi valmiiksi. Ja siinä sivussa saa myös jokerin, ei sekään ole huono.

* valmista kortti pöydästä tai kädestä
Jos pelaajalla on kyseisessä kortissa mainitut vaadittavat jalokivet, voi hän valmistaa sen eteensä. Näin pelaajan jalokivituotanto kasvaa ja peli rullaa eteen päin.  Näin myös saadaan pisteitä.Tämän lisäksi pelaaja tarkistaa vuoronsa lopuksi onko hänellä mahdollista saada mesenaatti itselleen. Jokainen mesenaatti on kolmen pisteen arvoinen. Mesenaatti laatassa on mainittuna useampi väri ja määrä kortteja, jotka pelaajalla pitää olla valmistettuna edessään, saadakseen mesenaatin. 

Pelin viimeinen kierros alkaa, kun joku saa pelattua itselleen 15 pistettä pöytään. Eniten pisteitä kerännyt on luonnollisesti voittaja.

Splendorissa on jotain kiehtovaa. Nopeat vuorot ja mielenkiintoiset päätökset tekevät siitä helposti lähestyttävän ja nopeasti opetettavan pelin. Itse olen hieman koukuttunut siihen. Haluan kerta toisensa jälkeen pyrkiä rakentamaan toinen toistaan tehokkaamman jalokivikoneiston, samalla pitäen silmällä kuinka hyvin muut pärjäävät. Sillä jos keskittyy vain omaan peliin, huomaa nopeasti häviävänsä. Peli on myös toiminut hyvin sekä pelikavereiden, että perheenjäsenten keskuudessa poikkeuksetta.

Pelin teema ei ehkä ole maailman kiehtovin tai oikeastaan edes mekaanisesti kovin looginen, mutta pinnan alla on kiehtova peli, joka on palkintonsa ja paikkansa meidän pelihyllyssä ansainnut.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

50 lempparipeliäni.

Miiran Top-30+5 -listaus 2021