Snobeilua?

Olen intohimoinen lautapeliharrastaja. Ei mene päivääkään, etten lukisi peliaiheisia artikkeleita, katsoisi arvosteluja tai läpipeluuvideoita. Hinku jakaa tätä upeaa harrastusta on kova.

Mutta joskus huomaan itselläni, ja joskus myös muillakin, sellaisen inhottavan tavan nostaa nenä kattoon, kun joku kertoo pelanneensa Afrikan tähteä, Monopolya tai Aliasta. Eihän nuo ole ollenkaan samoja pelejä, joita minä pelaan. Meidän pelit on paljon parempia. Huomaan myös joutuvani puolustelemaan itseäni, että en todellakaan pelaa juuri näitä edellä mainittuja, ettei kenellekään jää vain harhaluuloa asiasta. Minä pelaan niitä "oikeita" lautapelejä.

Välillä huomaan häpeäväni kyseistä käytöstä, ja välillä taas en voi sille mitään. Jokin aika sitten eräs tuttavani laittoi facebookissa kuvan juurikin tuosta Afrikan tähdestä, häshtägeillä  #lautapeli ja #gamenight. Ja myönnän, ensireaktioni oli: Miksi ihmeessä?! Aikuiset ihmiset pelaavat lasten peliä, ja vielä nykystandardien mukaan ei kovin kummoista. Nostalgiaa? Ei tietoa muusta? Monia kysymyksiä heräsi.

Mutta toisaalta, eikö ole mahtavaa että pelasivat edes jotakin? Sekin on jo askel parempaan, vai mitä?  Seuraava askel olisi toki saada tieto näistä muistakin peleistä ihmisille. Monelle kun on jäänyt traumoja niistä tuntikausia kestävistä Monopoly-sessioista, joista yksi on selvästi voittamassa, ja muut vaan sinnittelevät loppuun asti, kilpaillen kakkossijasta. Nämä ihmiset mieltävät kaikki lautapelit usein turhiksi nopparalleiksi tai tietovisoiksi, eihän muita ole?  Yllättyisit, jos tietäisit mitä kaikkea löytyykään!

Mieheni kanssa tuomme usein pelin tai kaksi yhteisiin illanistujaisiin, välttyäksemme siltä Aliakselta, mutta myös näyttääksemme niille, jotka eivät pidä Aliaksesta, että maailmassa on muitakin pelejä. Jokaiselle on jotain. Jos taas tykkäät Aliaksesta, niin hei, hienoa että olet löytänyt jotain josta pidät! Mutta toki voi kokeilla muitakin?

Mietiskelin tässä päivänä eräänä, että onneksi lautapelimaailmassa on ehkä vähitellen herätty tietynlaiseen sisäsiittoisuuteemme, ja askelia on otettu tehdäksemme harrastuksestamme kutsuvamman. Helmet-kirjastoista löytyy valtava kokoelma näitä harrastajapelejä, joita ihmiset voivat lainata kahdeksi viikoksi, ja kokeilla ilman ostopäätöstä. Jos et tykkää yhdestä, niin seuraavaa kehiin. Toki suurin osa lainaajista taitaapi olla jo entuudestaan harrastajia, mutta ehkä pikkuhiljaa muitakin uskaltautuu kokeilemaan.

Nyt kipin kapin kirjastoon!Myös marraskuussa järjestettävä Lautapelaamaan-tapahtuma on mielestäni nerokkaasti nimetty, ilman samanlaisten muiden tapahtumien con-liitettä. Con tulee lyhenteestä convention, mutta on ehkä suomalaiseen kieleen liian vieras. Coneissahan käy vaan nörttejä pukeutuneena Darth Vaderiksi. Okei, ehkä vähän kärjistettyä. Lautapelaamaan on kutsuva nimi, ja kertoo asian ytimen: täällä pääset pelaamaan. Toki jos välttämättä haluat pukeutua Darth Vaderiksi, tuskin saisit kummastelevia katseita.

Tiedän myös muutamien ystävieni, joita en ehkä luokittelisi olevan vielä peliharrastajia, eksyneen vinkistäni Lautepelioppaan sivuille, ja toivottavasti saaneen sieltä tietoa ja inspiraatiota. Toivottavasti  monet muutkin vasta-alkajat ovat löytäneet kyseisen sivuston. Sieltä löytyy arvosteluja ja tietoa lautapelitapahtumista, ja yleisilme on siisti ja selkeä. Toisin kuin esim englanninkielinen BoardGameGeek, joka on melko sekava ja vaikea käyttää ajoittain, vaikka onkin rakas minulle. Tietoa siis löytyy, kun tajuaa osata sitä etsiä.

Yritän tästä lähtien karsia snobeilevaa asennettani, ja muuttaa sen kannustavammaksi ja myönteisemmäksi. Olethan messissä?

Kappas, löytyyhän meiltäkin se Afrikan tähti.
Kommentit

 1. Tuosta tapahtuman nimestä ihan hyvä huomio. Suunnittelen tässä Tampereelle uutta pelitapahtumaa, jonka työnimenä on TammerCon, mutta olisi tietysti ihan hienoa keksiä jotain vähän lähestyttävämpää. Olen vain sikäli kriittinen, että haluaisin nimen, jota pystyy taivuttamaan. Tuo Lautapelaamaan on siitä vähän raivostuttava, tapahtumasta on hankala puhua kun pitää sanoa, että mennään "Lautapelaamaaniin" tai sitten pidemmän kautta "Lautapelaamaan-tapahtumaan". Napakka, mielenkiintoinen, ymmärrettävä nimi, joka taipuu luonnollisesti – ei ihan helppo juttu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suomenkielen taivutus on toki hankala. Oon tainnut itse puhua aina pidemmän kaavan kautta eli Lautapelaamaan-tapahtumaan.

   Poista
 2. Mikko, miten olisi TamPeli? :)

  Ja tunnistan itsestäni samoja piirteitä kuin tässä jutussa :D

  VastaaPoista
 3. Mikko, miten olisi TamPeli? :)

  Ja tunnistan itsestäni samoja piirteitä kuin tässä jutussa :D

  VastaaPoista
 4. Aliashan on ihan hyvä peli! Se vain sattuu olemaan suosittu ja löytyy joka marketista. Ja "oikea" siinä mielessä että siinä ei ole kamalalla tavalla epätasapainoinen mekaniikka, mikä juuri tekee monopolysta älytöntä jyystöä.

  Anyways, minusta noita pelejä on jonkinlainen jatkumo massapeleistä harrastajapeleihin, ja on tosi hyvä että on pelejä, joita voi käyttää syöttinä "oikeisiin" peleihin, mutta joita voin pelata ilman kohtuuttomia snobireaktioita. Alias on ehkä tuon janan massapäädyssä, siitä sitten Menolippua, Carcassonnea, pikku korttipelejä (Love Letter, Port Royal etc. Unon tilalle) ja kohta pelaillaan sulassa sovussa Small Worldia. Kunhan pelataan välillä pakollinen Aliasmatsi. ;)

  VastaaPoista
 5. Ja kyllähän joku Carcassonne alkaa jo olla massamarkkinapeli.

  VastaaPoista
 6. Ja kyllähän joku Carcassonne alkaa jo olla massamarkkinapeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, ja hyvä niin. Mieluummin sitä pelaa ei-harrastajaporukassa kuin Monopolia.

   Poista
 7. https://youtube.com/watch?v=hXY59j6gEdo

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

50 lempparipeliäni.