Déjà vu: 7 Wonders

 Draftaus eli kortinvärväyspelit ovat monesti lähellä sydäntäni. Näin on myös Antoine Bauzan 7 Wonders, joka on omasta hyllystä löytynyt jo melkein kymmenen vuoden ajan. Kun pelistä julkaistiin toinen editio nyt syksyllä, ajattelin jättäväni sen väliin, koska olin hankkinut ensimmäiseen versioon jo lähes kaikki lisäosat. Mutta sitten Asmodee Nordics tarjosi mahdollisuutta tutustua uuteen 7 Wondersiin, ja niinhän siinä sitten kävi, että peli löysi tiensä pöydälleni. 

Heti ensimmäisenä huomion kiinnittää kansikuvaan, joka on tuttu kuva uudelleen visioituna. Vanhan kannen kuvakulma on kieltämättä vähän omituinen, mutta pidin ehkä sen värityksestä hieman enemmän. Uudessa on toki hienot kultaiset tekstit. Tämä tuskin saa ketään tekemään ostopäätöstä suuntaan tai toiseen.


Edessä uusi ja takana vanha 7 Wonders.

Laatikon kannen alta löytyy päivitetty sääntövihkonen, joka on mielestäni hurja parannus edelliseen. Nyt teksti on selkeämpää, taitto onnistuneempi ja ylipäätään sanamuodot paremmin valittuja. Mukana tulee myös pikaoppaat korttien ketjutusta varten sekä symbolien selitykset, jos pelin aikana tarvitsee pikaisesti tarkistaa jotain. Nämähän toki löytyi myös alkuperäisestä versiosta, mutta nyt ne ovat selkeämmät.  7 Wonders ei ole millään tapaa monimutkainen peli, mutta aikaisemman edition sääntövihkonen onnistuu tekemään simppelistä pelistä vaikeamman oloisen.

Vanha ja uusi sääntövihkonen vierekkäin.

Kiitettävän selkeä ja siisti ulkoasu.

Suurin eroavaisuus näiden kahden veljen välillä on graafinen uudistus. Siinä missä säännöt ovat toki entisensä, on kortit vedetty kokonaan uusiksi, joten mahdollisia uusia lisäosia ei voi yhdistää vanhaan peruspeliin. Jo korttien takapuoli on paljon kauniimpi, mutta niistä pieni varoituksen sana. Niissä olevat hienot kiiltävät yksityiskohdat eivät kyllä satavarmana tule kestämään jatkuvaa sekoitusta, joten muistakaa ihmiset: korttisuojat, korttisuojat, korttisuojat. Eipä sillä, alkuperäisen 7 Wondersin kortit olivat myös niin ohuita ja helposti naarmuuntuvia, että suojat oli niihinkin käytännössä pakolliset. Kuvitus on muuten ennallaan, mutta pientä asioiden sijoittelua ja selkeytystä on tehty. Tosin, pitkänlinjan 7 wonders-pelaajana hämmästelin korttien ketjutusta ilmaisevien tekstien puuttumista. Ne on korvattu pienillä valkoisilla kuvakkeilla. Tätä tyyliä käytettiin jo 7 Wonders Duelissa, joten ei se nyt epätoimivakaan ole. Jotenkin vain selkeyden vuoksi olisin kaivannut sitä kortin nimeä pienen kuvakkeen sijaan.  Kivana lisänä kortteihin on lisätty pieni symboli kuvaamaan kortin väriä, joten värisokeus ei ole este pelaamiselle. 


Hopeiset yksityiskohdat 2. kierroksen korteissa.

Valkoinen leka kertoo kaivon ketjuttavan patsas-kortin ilmaiseksi.

Kortit ovat saaneet pienen kasvojenkohotuksen.

Ihmelaudat ovat myöskin saaneet käydä läpi remontin. Nimittäin uudet laudat ovat kooltaan isommat. Tämä hieman ärsyttää, sillä 7 Wonders vie muutenkin kohtuullisesti pöytätilaa, ja nyt vielä enemmän. Ja koon muutos koskee lähinnä kuvaa, joka näkyy isompana. Kaikki muu on ihan yhtä pientä kuin aina ennenkin. Ei mitään logiikkaa mielestäni. Onhan ne kuvat kauniita, joo, mutta tämä nyt oli aika turha lisäys valmiiksi toimiviin lautoihin. Ihmeiden maksuissa on myös tehty pientä loppusilausta tasapainoituksen nimissä, mutta koin sen olevan totta vain harvassa tapauksessa. Pelaaja kun ei koskaan ole rajoitettu vain omiin resursseihinsa, vaan saa myös ostaa naapureiltaan, on se melko hiustenhalkomista mikä hänen aloitusresurssi on, tai maksaako joku kolme kiveä ja silkin, vai kolme kiveä ja lasin. Toki esim se, että Babylonin B-puolelta on poistettu yksi slotti, koska jäljelle jäävät ovat jo aika voimakkaita, on ihan hyvä päätös. Joten jotain hyvää on tehty, mutta myös jotain melko merkityksetöntä. 

Ihmelaudat vertailussa.

B-puoli on uudessa versiossa iltamaisema samasta kuvasta.


Kolikot ovat uudessa ja vanhassa versiossa samanlaiset pahvilätyskät ja voittopistemerkit ovat lähes identtiset. Häviömerkki on selkeästi punareunainen, joten sen ehkä näkee nyt paremmin. Näillä nyt ei ole sen suurempaa merkitystä. Kiltakorteista huomasin, että strategists guild on vaihtunut decorators guildiin, enkä nyt ole ihan varma mitä tästä muutoksesta olen mieltä. Decorators guild tuntuu paljon voimakkaammalta, tosin onhan se toki kallis kortti. Tätä pitää hieman mutustella, en nyt oikein osaa sanoa juuta eikä jaata.

Uutta ja vanhaa kiltaa.

Kaiken kaikkiaan 7 Wondersin toinen editio on kaunis ja selkeä versio tutusta ja turvallisesta pelistä. Jos omistat vanhan pelin, ei sinulla välttämättä kyllä ole tarvetta päivittää uuteen, mutta on hyvä pitää mielessä, että mahdolliset tulevat lisäosat tullaan arvatenkin julkaisemaan vain uudella kuvituksella. Ja koska Antoine Bauza sanoi aikoinaan suunnitelleensa seitsemän lisäosaa peliin, on niitä vielä tulossa. Itselle yksi kynnyskysymys oli jo saatavilla olevien lisäosien päivitys. Sillä totta puhuakseni, en kovin mielelläni pelaa pelkällä peruspelillä. Leaders ja Cities -lisäosat ovat minulle melkeinpä välttämättömyys, mutta onneksi myös ne saavat päivityksen uuteen ilmeeseen. Samoin ainakin Armada, mutta kysymysmerkki on vielä Babelin kohdalla. Babel tosin on näistä lisäosista se heikoin lenkki, joten eipä sillä niin väliä.


Kommentit

  1. Heikentääkö ekan vaiheen poistaminen siis mielestäsi Babylonin B-puolta? Itse oon pitänyt lähinnä tukkeena, johon pitää hukata vuoro ennen kuin pääsee hyviin vaiheisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se poistaa kolme pistettä kuitenkin pois, ja se toka vaihe on siinä aika voimakas, joten sen kolmen pisteen poisto nyt vaan vähän tasapainoittaa sitä. Aika monet on kokeneet Babylonin B:n aika overpoweriksi, joten eiköhän toi ole ihan hyvä juttu.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.