Kohti ääretöntä, ja sen yli - eli Roll for the Galaxy testissä.

Vuonna 2007 julkaistiin Tom Lehmannin avaruusaiheinen korttipeli Race for the Galaxy. Tuo monien peliharrastajien suosikki on kuuluisa symboleistaan, jotka on usein aloittelevalle pelaajalle puhdasta tuskaa. Vuonna 2014 julkaistiin kauan odotettu noppaversio kyseisestä pelistä, jota olen tässä viime aikoina päässyt vihdoin kokeilemaan. Roll for the Galaxya on kehuttu helpommin nieltävämmäksi "Reiskaksi".

Jee, noppia!


INFOBOKSI:

Suunnittelijat: Wei Hwa Huang & Tom Lehmann
Pelaajat: 2-5
Pelin kesto: N. 45min.
Ikäsuositus: +14 
Kieli: Englanti

Vaikka Roll for the Galaxy on noppapeli, ei kyseessä ole mikään yatzy -kopio. Pelin laatikko on täynnä tavaraa, jo pelkästään noppia on 111. Jokainen pelaaja saa myös oman pelisermin, kaksi henkilökohtaista pelialustaa ja noppakupin. Alussa pelaajalla on muutama valkoinen perusnoppa, joita sitten pelin aikana päivitetään parempiin värikkäisiin noppiin. Nopat edustavat pelaajan työläisiä. Työläisille on olemassa viisi eri tehtävää: Tutkimusmatkailu, Kehittäminen, Asutus, Tuotanto ja Toimitus. Pelaajalla on aluksi myös kaksi laattaa imperiumissaan, joita on pelin aikana tarkoitus hankkia lisää.

Kierroksen alussa pelaajat heittävät nopat kupeistaan sermiensä takana, ja valitsevat niistä minkä viidestä mahdollisesta toiminnosta kukin varmasti haluaa tehdä. Pelaaja laittaa valitsemansa toiminnon kuvan päälle vastaavan nopan, ja laittaa muut nopat vastaavien kuvien alle. Sen jälkeen kaikki pelaajat paljastavat valintansa, ja vain ne toiminnot toteutuu sillä kierroksella, jotka pelaajat ovat valinneet. Jos kukaan ei esim valinnut Tuotantoa, ei kukaan pääse käyttämään kyseistä toimintoa. Tämä voi olla aluksi hieman vaikea käsittää, mutta muutaman pelikierroksen jälkeen homma kyllä rullaa. 

Pelisermissä on kätevästi sääntötiivistelmä, josta löytyy kaikki tarvittava.

Pelin aikana pelaajat kasvattavat imperiumiaan erilaisilla laatoilla, joita hankkivat Tutkimusmatkailu-
toiminnolla. Laattoja on kahdenlaisia: kehityslaattoja ja planeettoja. Näitä laattoja rakennetaan Asutus- ja Kehitys-toiminnoilla. Jo valmiista laatoista pelaaja voi saada uusia parempia noppia tai kenties erikoisvoimia ja -apuja.Tuotanto-toiminnolla pelaajien planeetat tuottavat resursseja, jotka merkitään nopilla laatoille. Näitä voi sitten Toimitus-toiminnolla lähettää eteen päin, eli joko vaihtaa ne rahoiksi tai kuluttaa ne itse, jolloin niistä saa voittopisteitä.

Kun pelaajat ovat tehneet kaikki toiminnot, valmistautuvat he uuteen kierrokseen maksamalla yhden rahan per noppa jonka he ottavat seuraavalle kierrokselle mukaan. Noppia voi myös ottaa keskeneräisiltä laatoilta tai planeetoilta, joissa niitä on resursseina. Tällöin  niistä ei joudu maksamaan. Rahaa voi välillä olla niukasti, mutta jokaisen kierroksen jälkeen nollaan menneet pelaajat saavat säälidollarin, jotta peli pystyy etenemään.  Peliä pelataan niin kauan kunnes joko joku pelaajista saa rakennettua 12 neliötä laattoja tai pistemerkit loppuvat. Ketään ei varmaan yllätä, että pelaaja jolla on eniten pisteitä voittaa.

Lähikuva punaisen pelaajan pelialueesta.

Roll for the Galaxy on mielenkiintoinen tapaus. Yhtäläisyydet isoveljeensä Reiskaan on selkeät, mutta samalla se on ihan eri peli. Laatoissa on jonkun verran tekstiä miljoonan kryptisen symbolin sijaan, joten pelin opettaminen toisille ei ole ihan yhtä kauheaa kuin esim. hammaslääkärissä käynti ja Race for the Galaxyn opettaminen. Pelin flown ymmärtäminen vie kuitenkin muutaman kierroksen. Se, että kaikki toiminnot eivät välttämättä ole joka kierroksella saatavilla tuo peliin mielenkiintoisen psykologisen elementin, kun yrität lukea kanssapelaajiesi ajatuksia. Siksi myös toisten pelin seuraaminen on  tärkeää, vaikka muuten Rollissa pelataan hyvin pitkälle omaa peliä ja verrataan lopussa tuloksia. Useammalla pelaajalla on toki todennäköisempää, että useampi toiminto tulee varmasti käyttöön, ja tämä vie ehkä sen pienen jännityksen pois. Kontrollifriikille se taas voi olla hyvä asia, mutta itse kuitenkin pidän pienestä jännityksen tunteesta jokasella kierroksella. Siksi en ehkä suosi peliä täydellä pelaajamäärällä. Peli etenee kuitenkin myös isolla pelaajamärällä nopeasti, sillä yleensä toiminnot tehdään yhtäaikaa.

Pelattavaa paketissa on aika paljon. Laattoja on yli 50 ja nekin kaksipuolisia. Jos pelistä innostuu toden teolla on siihen jo saatavilla lisäosa Ambition, mutta uskon että peruspelissäkin on pelattavaa joksikin aikaa, ettei tuo lisäosa ole heti välttämätön. Mutta peliharrastajat kyllä usein tuppaavat olemaan myös keräilijöitä, joidenka on pakko saada kaikki! Mieluiten jo eilen. Kannattaa joka tapauksessa tutustua Roll for the Galaxyyn, silloinkin vaikka ei Race for the Galaxysta liiemmin pidä. Uskon että tämä kokemus on mieluisampi ja helpommin lähestyttävä.

Minkäköhän toiminnon sitä valitsisi?


Sellaista tällä kertaa. Muistattehan että Noppapotti löytyy myös Facebookista. Päivittelen sinne usein välikuulumisia postausten välillä, usein kuvien kera.

Noppapotti Facebookissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.