Rakkautta ja anarkiaa.

Parin viimeisen vuoden suurin fillerihitti Love letter sai pohjoismaisen julkaisun nyt syksyllä. Tutustukaamme siis siihen hieman tarkemmin.

Perustiedot:

Suunnittelija: Seiji Kanai

Julkaisija: Monia. Pohjoismainen laitos Lautapelit.fi.  Myös AEG:n versiot suosittuja.

Pelaajamäärä: 2-4

Kesto:  20 min.

Ikäsuositus: 8+. Itse luulen kyllä 6-vuotiaankin kykenevän tähän hyvin.

Tyyppi: bluffaus, salaiset roolit, pelaajan eliminointi

Pelin upeat komponentit.


Love letter on kepeä ja hauska peli,  jossa kuitenkin on sitä jotakin. Peli koostuu vain 16:ta kortista, numeroituna 1-8. Ohjekirjassa on tarina prinsessa Annetesta, jolle haluat rakkauskirjeesi toimittaa, mutta tarinalla ei ole kovin suurta merkitystä loppujen lopuksi. Pelissä olisi tarkoitus kerätä sydänmerkkejä pelaajamäärästä riippuen 2, 3 tai 4, mutta eiköhän tätäkin voi soveltaa jos haluaa pelata pidempään. Kierroksen voittaja on pelaaja joka joko saa muut pelaajat eliminoitua tai jolla pakan loputtua on korkeimman arvon kortti kädessä.

Pelin alussa jokaiselle jaetaan yksi kortti, ja pakan päällimmäinen kortti poistetaan siltä kierrokselta. Jokainen pelaaja ottaa vuoronsa alussa pakasta kortin ja vertaa sitten kahta korttiaan ja valitsee kumman näistä kahdesta haluaa pelata. Jokaisella kortilla on oma toiminto.

Numero 1. on Vartija. Tämän kortin pelatessaan pelaaja valitsee jonkun pelaajan ja yrittää arvata tämän kortin. Mikäli hän onnistuu, eliminoituu toinen pelaaja pois kierrokselta. Mikäli arvaus oli väärä, mitään ei tapahdu. Vartija ei voi valita arvauksekseen toista Vartijaa. Kyseistä korttia on pakassa eniten, eli 5 korttia.

Numero 2. on Pappi. Kun pelaaja pelaa papin, saa hän valita yhden pelaajan jonka kortin katsoo.  Näin saat tietoa jonkun pelaajan kädestä. Pappeja on pakassa 2.

Numero 3. on Paroni. Paroni vertaa toisen pelaajan kanssa käsikortteja. Pienemmän kortin omaava putoaa pois kierrokselta.  Näitä kortteja on myös pakassa 2.

Numero 4. on Hovineito, joka suojaa pelaajaa  yhden kierroksen ajan kaikilta toiminnoilta. Hovineitoja löytyy pakasta myöskin 2.

Numero 5. on Prinssi. Tämän pelatessaan pelaaja valitsee jonkun pelaajan (voi valita myös itsensä), joka poistaa käsikorttinsa  ja nostaa uuden tilalle.  Prinssejä on 2 pakassa.

Numero 6. on Kuningas. Kun pelaat kuninkaan saat vaihtaa käsikorttisi toisen pelaajan kanssa. Kuningasta on vain yksi kortti pakassa.


Lähikuva Kuninkaasta.



Numero 7. on Kreivitär, jolla ei ole varsinaista toimintoa, mutta jos kädessäsi on toisena korttina  5. tai 6. on sinun pakko pelata Kreivitär. Voit myös pelata Kreivittären bluffataksesi, vaikka kädessäsi olisi joku muu. Kreivittäriä on vain yksi pakassa.

Numero 8. on itse Prinsessa. Jos joudut pelaaman prinsessan pois, häviät kierroksen automaattisesti. Jos sinulla on pakan loputtua Prinsessa kädessäsi, voitat kierroksen.

Peliä pelataan niin monta kierrosta, kunnes jolla kulla on tarvittu määrä sydänmerkkejä. Jokaisen kierroksen välissä vaihdetaan poislaitettu kortti, jotta kenelläkään ei voi olla tarkkaa tietoa siitä, mitkä kortit on pelissä.

Love letter on nopea peli, johon pääsee nopeasti jujuun mukaan. Pohjoismaisesta laitoksesta on hyvä tietää, että kortit ovat kielivapaat, joten symbolien oppimisessa voi mennä pari kierrosta. Hahmoja tosin on vain se kahdeksan, joten tämän ei pitäisi olla ylitsepääsemätön homma oppia. Pelin mukana tulee myös yhteenvetokortit, joissa korttien toiminnot on lueteltu. Ohjekirjaan on myös laitettu taakse kaavio symbolien merkityksistä, mikä helpottaa oppimista. Ja erikoismaininnan arvoiset ovat myös erittäin laadukkaat ja paksut kortit. Niissä ei ole käytetty halvinta mahdollista materiaalia.

Itse pidän Love Letteristä juuri pähkäilyn ja hauskan bluffauksen takia. Peli on myös niin nopea, ettei pelaajien poistippuminen tunnu pahalta.  Ratkiriemukkaita hetkiä on, kun ihan tuurilla päätät arvata kaverisi Matin kortin olevan Pappi,  ja tiputat hänet ekalla kierroksella pois, tai jos vahingossa pelaat itsesi pois pelaamalla Paronin ja olet pähkäillyt kaverisi kortin olevan jotain ihan muuta kuin korkea-arvoinen Kreivitär.

Pieni varoituksen sana niille, joita tuuri ottaa päähän ja kovasti. Sillä loppujen lopuksi on kyse tuurista mitkä kortit nostat pakasta vuorollasi. Mutta päättelyllä ja riskinotolla on toki vaikutuksensa peliin. Ja kun on kyse 20 minuutin pelistä, ei sitä kannata ottaa ihan niin tosissaan. Love Letter on kaiken kaikkiaan mainio korttipeli, joka varmasti mahtuu kenen tahansa hyllyyn.  Hintakin taitaa olla vain 15 euron luokkaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.