Seikkailua Keski-Maassa eli mikä on The Lord of the Rings: The Card Game, ja miksi se on taas ajankohtainen.

 Tietäjät tietää, että olen jonkun asteinen Taru Sormusten Herrasta -fani. Olohuoneeni seinällä on Keski-Maan kartta, ja itse kirjan olen lukenut kolmella eri kielellä. Ei siis varmaan yllätä, että aikoinaan on tullut lätkittyä Nate Frenchin The Lord of the Rings: The Card Gamea (eli LotR-korttipeli tästä edes) kymmeniä kertoja. Yhteenkään muuhun peliin en ole rahojani niin paljoa laittanut, ja oikeastaan en tähänkään niin kovin paljoa. Mutta laatikoita kyseiseen peliin löytyy monia. Peli on jo lähes muinainen, alunperin se ilmestyi 2011. Lautapelivuosissa se on jo lähes fossiili. Joten eipä tavallaan yllätä, että pelistä tehtiin uusi Revised core set tänä vuonna. Pelin pitkäaikaisia faneja toki vähän kismittää, kun eka olet laittanut satoja roposia kyseiseen peliin, ja sitten  Fantasy Flight Games menee ja julkaisee pelistä uuden version.  Mutta ei hätää, kyseinen uusi edikka on täysin yhteensopiva vanhan kanssa korttitaustoja myöten, joten voit hypätä junaan vanhat matkalaukut mukanasi.

Uusi tunnelmallinen kansikuva, vaikka pidinkin vanhasta kuvasta enemmän.

Miten Revised edition sitten eroaa alkuperäisestä LotR-korttipelistä?  Alkuperäinen peli salli pelaamisen enintään kahdella pelaajalla per peruspeli, joten jos halusit pelata esimerkiksi neljällä, tarvitset vähintään kaksi peruspeliä. Revised core set soveltuu suoraan 1-4 pelaajalle, toki on sitten kalliimpi, kun pelivärmeet pitää olla kaikille pelaajille. Tämän lisäksi pelissä on nyt mukana kampanjamoodi suoraan laatikosta, kun ennen se sisälsi vain irralliset seikkailut. Itse kortit eivät ole muuttuneet, muuten kuin mukaan on tullut boon ja burden -kortteja, jotka seuraavat pelaajaa skenaariosta toiseen. Kaikki vanhat kortit ovat siis täysin toimivat edelleen, joten ei ole maailman loppu jos et uutta peruspeliä hanki. Koska miksi toisaalta ostaisit 95% samasta sisällöstä uudelleen?

Anduinin varrella löytyy erilaisia paikkoja, kuten tämä suomaa, jota tutkia.

Pelin living card game -rakenne on myös muuttunut. Ennen ostettiin aina yksi isompi deluxe-lisäosa, ja sitten sen perään kuusi adventure packiä, jotka olivat parin skenaarion minilisäreitä. Nyt peliin voit ostaa pieniä valmiita teemoitettua aloituspakkoja, jos olet vasta tutustumassa peliin, etkä heti halua hypätä pakanrakennukseen( lisää siitä hieman myöhemmin), sekä sitten isompia lisäosasettejä, joihin on kerätty aina yksi adventure packien sykli yhteen. Nämä tosin näyttää myös olevan jaettu kahteen, eli yhdessä on kaikki skenaariokohtaiset kortit ja toisessa sitten pelaajakohtaiset kortit. 

Muut komponentit paketissa on myös hieman saanut muodonmuutosta, eli pelaajien uhkasäätimet ovat paaaaljon pienemmät kuin aikaisemmin. Jopa hieman liian pienet omasta mielestä. Positiivisena muutoksena taas kaikkia pikkutokeneita löytyy nyt 1:n, 3:n ja 5:n vahvuisina. Tämä on ihan kätevää, varsinkin jos pelataan useammalla pelaajalla. 

Revised core setin kortit ovat täysin yhtenevät vanhan painoksen korttien kanssa.

Miten itse peliä sitten pelataan, saatat kysyä? Pelaajat ottavat Keski-Maan asukkaiden roolit ja lähtevät yhteistyössä suorittamaan erilaisia tehtäviä ja seikkailuja Tolkienin maailmassa. Skenaariosta riippuen pelaajat voivat joutua pelastamaan hahmoja, taistelemaan Sauronin joukkoja vastaan tai vaikka tunkeutumaan syvälle Mordorin pimeyksiin. Jos tämä kuulostaa tylsältä, niin peli ei luultavasti ole sinulle. Pelissä kohdataan niin hämähäkkejä kuin örkkejä, ja Synkmetsä ja Anduinin joki tulee tutuiksi. Kukin pelaaja ottaa ohjattavakseen (yleensä) kolme sankaria ja peli lähtee etenemään kortteja pelaten, vuoroin omista käsistä ja Sauronin pakasta. Pelaajan pitää aina valita, lähettääkö hän sankarinsa suorittamaan päätehtävää, vai jättääkö hän hahmojaan taistelemaan, sillä yleensä hahmot eivät voi suorittaa molempia peräkkäin, he nimittäin väsyvät aina toiminnon tehtyään. Toki poikkeuksiakin on, sillä jotkut hahmokortit omaavat eri ominaisuuksia sääntöjä rikkomaan. Yllättäviltä tilanteilta ei voi välttyä, sillä Sauronin korteista paljastuu välillä todella inhottavia kortteja, ja epätoivo on joskus todellinen. Peli joko voitetaan selviytymällä skenaarion vaatimuksista, tai se hävitään, jos kaikki pelaajat tippuvat pelistä, joko menettämällä kaikki hahmonsa tai uhkasäätimen edetessä 50:een. 

Uusi ja vanha uhkasäädin vierekkäin.

Pelissä onkin paljon termejä, jotka on hyvä muistaa. Kuten esimerkiksi mitä tarkoittaa ranged, surge tai sentinel. Pelaajien kortit ovat pääpiirteittäin jaettu neljään ryhmään: tactics, spirit, lore ja leadership. Nämä vaikuttavat esimerkiksi siihen, mitä resursseja sinulla on käytettävissä korttien ostamiseen pelin aikana. Tästä päästäänkin sitten itse pakanrakennukseen, joka on iso osa pelivalmisteluja. Valmiilla pakoilla pääsee alkuun, mutta jos haluaa todella sukeltaa peliin sisälle, on omien pakkojen valmistelu, ja toisaalta koeajaminen, iso ja aikaavievä osa. LotR-korttipeli onkin elämäntapapeli, joka helposti imee pelaajan syövereihinsä, ja muille peleille ei jää niin paljoa aikaa. 

Tähän vartijaan ei minulla juuri nyt ole tarpeeksi resursseja saman värin hahmolta.

Tässäpä ehkä syy, miksi peli aikoinaan muutaman vuoden jälkeen jäi itsellä kaappiin pölyyntymään. Jatkuvien uusien adventure packien ostaminen alkoi käydä uuvuttavaksi, ja mieli pelata muutakin oli kuitenkin kova. Ja sitten kun olin jäänyt pari sykliä lisäosissa jälkeen, lopetin pelin keräämisen. Nyt kun Asmodeelta kysyivät haluanko arvostelukappaleen uudesta core setistä, ajattelin hetken tulleen palata taas pelin pariin. Uusi julkaisumenetelmä tuntuu sopeutuvaisemmalta erilaisiin pelaajatyyppeihin, ja varsinkin nuo teemoitetut aloituspakat tuntuvat hyvältä idealta, jos haluaa päästä uutena pelaajana peliin sisään. Sanoisin pelin olevan nyt toisaalta aloittelijaystävällisempi, mutta toisaalta se tukee myös hard core pelaajia, jotka todella haluavat sukeltaa syvään päätyyn. Mikään edullinen ratkaisu tämä uusi malli ei kyllä sitten ole, sillä isommat paketit = kerralla isompi hinta. Mutta kyllä siinäkin rahaa sai palamaan, kun ostit aina parin kuukauden välein uuden adventure packin. Ja ihan täydellinen ratkaisu ei tämä uusi core set toisaalta ole, sillä jos vakituisesti pelaa neljällä, on toisen Revised core setin tai ainakin starter deckien osto edessä, sillä peruspelissä ei ihan riitä kortit neljän hengen luovaan pakanrakentamiseen. Peli kyllä on omasta mielestä ehkä paras kahdella, vaikka olen eniten pelannut neljällä. On kyllä kiva, että peliin on puhallettu uutta elämää ja kenties sen kautta se saa vielä monta vuotta julkaisuaikaa. Jää nyt tosin nähtäväksi, kuinka paljon lopulta julkaistaan uudelleen vanhaa materiaalia( esim tuleva Angmar Awakened -lisäosa on aikaisemmin julkaistu Lost Realm deluxe-lisäosa ja sen Angmar awakened-sykli) ja kuinka paljon saamme uutta tavaraa. Todella toivon, että peliin julkaistaan uutta, jotta vanhatkin pelaajat pysyvät messissä, mutta toki uudelleen julkaistut, jo painoksen loppuun myyneet lisäosat ovat tervetulleita. 

Glóin valmistautumassa taisteluun örkkejä vastaan.

Itse peli on haastava, temaattinen ja viihdyttävä. Pähkäilyt siitä, millä hahmolla mennään päätehtävää ja millä taistellaan, sekä ihan pelattavien korttien valitseminen pelin aikana kädestä on mielenkiintoista. Ajoitus on välillä riistävän tärkeässä roolissa. Jotkut skenaariot ovat todella vaikeita, ja FFG on julkaissut ainakin vanhan peruspelin aikana ns. painajaissettejä, joista löytyy vielä vaikeammat versiot jo julkaistuista seikkailuista. Haastetta ja tekemistä siis löytyy. Myös vaihtelevuus pelissä on hyvä, ja pakkaansa joutuukin muokkaamaan ja välillä tekemään ihan uusia pakkoja, jotka pärjäävät vaihtuvien tehtävien haasteista paremmin. Tolkienin teksteistä tutut hahmot vilahtelevat korteissa, ja mukana on myös harvinaisempia kavereita, joita saa peliin mukaan. Revised core set on maistiainen tulevasta, joka toistaiseksi on ihan positiiviselta vaikuttava.  Jään seuraamaan miten pelin julkaisut kehittyvät. Vanhan version kansikuva oli mielestäni kivempi, jos nyt saa pinnallisista asioista valittaa. Muuten peli on sitä vanhaa tuttua. 

The Lord of the Rings: The Card Game Revised core set on saatu arvostelukappaleena Asmodee Nordicsilta. Alkuperäinen peruspeli, johon arvostelussa viittaan on omani.


Kommentit

  1. Ai että, kun tämä kiinnostelisi. Englantia vaan on niin hurjasti, että pahhaa tekee Oonan puolesta. Toisaalta Android: Netrunnerkin meni, joten olisikohan tämäkään sitten niiiiiin suuri ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta, tämähän on yhteistyöpeli, niin voi kysyä toiselta, mitä tämä tarkoittikaan. Ja aika paljon samoja termejä toistuu, kuten just ranged, power, surge jne. Voithan esim kirjoittaa sellaisen lunttilapun, missä on useimmin näkyvät termit käännettynä. Ja sitten sä voit lukea ne kortit, jotka tulee sieltä Sauronin pakasta, koska ne joka tapauksessa tulee julkisesti esiin. Että ei mun mielestä ihan mahdoton juttu :)

      Poista
    2. Komppaan Miiraa. Me pelataan veljenpojan kanssa kaikki kortit näkyvissä rinnakkain ja mietitään koko ajan yhdessä siirtoja. Samassa pakassa on kuitenkin useita samoja korttejakin, joten ne oppii kyllä heikommallakin englannilla nopeasti.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Hiatukselta paluu Top50-listan muodossa.

Muutama sananen Villainousista.