Hieman tarkempi katsaus Hanabiin.

Edellisessä postauksessani puhuinkin jo Hanabista, mutta ajattelin kirjoittaa siitä ihan oman tekstin, jossa selitän pelistä hieman tarkemmin ja kerron miksi pidän siitä niin paljon.

Eli perustiedot ovat seuraavat:

Suunnittelija: Antoine Bauza. Tunnettu mm. peleistä Ghost stories ja 7 wonders.

Julkaisija: Monia. Itselläni on R&R Gamesin englannin kielinen laitos.

Pelaajamäärä: 2-5

Ikäsuositus: paketissa sanotaan 8+, mutta sanoisin sen olevan vain viitteellinen.

Kesto: n. 30. Tämä voi toki vaihdella, riippuen kuinka paljon pelaajat pohtivat ratkaisujaan yms.

Tyyppi: Yhteistyöpeli 

  
Pelin komponentit.


Hanabissa pelaajien on tarkoitus järjestää hieno ilotulitusnäytös pelaamalla kortteja pöytään eri väreissä numeroituna 1-5. Pelin lopussa lasketaan, montako korttia pelaajat ovat pöydänneet ja tästä saadaan loppupistemäärä. Paras tulos on siis 25.

Pelaaja ei näe omien korttien kuvia.

Pelin vinkein ominaisuus piilee siinä, ettei pelaaja itse näe omia korttejaan, mutta näkee kaikkien muiden kortit. Vuoronsa aikana pelaaja voi tehdä yhden seuraavista toiminnoista:

1. Anna vihje jollekulle toiselle pelaajalle tämän korteista. Tämän valitessaan pelaajan on poistettava pöydältä yksi kahdeksasta aikamerkistä, ja valittava pelaaja jolle haluaa tietoa antaa. Hän voi joko kertoa jonkun tai joidenkin korttien värin tai vastaavasti numero. Ei kuitenkaan molempia. 
Jos pelaajalla on esimerkiksi useampi sininen kortti, on vihjeen antajan kerrottava niiden kaikkien sijainti, eikä vain yhden sinisen kortin. Vastaavasti jos pelaajalla on useampi kolmonen, on tälle  ilmoitettava niiden kaikkien sijainti. Mikäli pöydällä ei ole enää aikamerkkejä jäljellä, ei tätä toimintoa voi valita.

2. Pöytää kortti. Mikäli pelaaja luulee tietävänsä kädessään olevan kortin olevan sellainen, että sen voi pöydätä, voi hän vuorollaan pelata kortin ilotulitusnäytökseen. Kortit tulee pelata pöytään numerojärjestyksessä, jokaista väriä yksi rivi. Esim. pöytään ei voi pelata kahta riviä punaisia kortteja. Mikäli pelaaja pelaa väärän kortin, poistaa hän yhden sytytyslanka -merkin ja ottaa uuden kortin käteensä. Mikäli kolmas sytytyslanka häviää, peli loppuu siihen. 
Onnistuessaan pelaamaan oikean kortin, pelaaja ottaa tilalle uuden kortin, ja vuoro siirtyy seuraavalle. 

3. Poista kortti pelistä. Mikäli pelaaja luulee tietävänsä kädessään olevan turhan kortin, tai jos aikamerkit ovat loppu, voi pelaaja pelata kortin kädestään kokonaan pois pelistä. Tässä on riskinsä, 
sillä kortteja on rajoitettu määrä. Ykkösiä on kolme per väri, kakkosia, kolmosia ja nelosia kahdet, ja viitosia vain yksi per väri. Kun kortti pelataan pois saavat pelaajat yhden aikamerkin takaisin. Pelaaja ottaa tilalle uuden kortin ja vuoro siirtyy seuraavalle.

Peli päättyy kun kaikki kortit on pelattu ilotulitukseen,  nostopakka loppuu tai viimeinen sytytyslanka häviää ja ilotulitus räjähtää. 

Hanabissa loistavinta on jännittynyt tunnelma pelin aikana. Muistavatko kanssapelaajat heille annetut vihjeet oikein, ja ennen kaikkea pysytkö itse kärryillä korteistasi. Alussa on hankala muistaa olla katsomatta omia kortteja, mutta siihen tottuu onneksi yhden pelin jälkeen. Ja tätä varmasti haluaa pelata uudelleen ja parantaa pistesaldoaan. Meidän pelien jälkeen pelaajat ovat nauraen keskustelleet miten joku pelaaja ei millään muistanut pelata sitä punaista kakkosta, vaikka oli siihen kaksi kertaa saanut vihjeet jne. 

Voin ehdottomasti suositella Hanabia harrastajille ja miksei myös perheille ja kevyttä iltateen  kanssa pelattavaa etsiville. Pelin paketissa lukee ikäsuositukseksi 8+ mutta nämähän on aina viitteellisiä. 
Ainakin R&R gamesin versiossa tulee myös jokerikortit, joilla voi pelata eri variaatioita, mutta en ole 
vielä kokeillut niitä, joten en kommentoi niitä sen enempää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakohuonepelit omassa olkkarissa - Testissä Exit the Game -sarja.

Kevättä näköpiirissä, jospa niitä pelejäkin?

50 lempparipeliäni.